torstaina

Tiramisukakku

Tämä leivonnainen on saanut innoituksensa tiramisusta, vaikkei se sitä aivan puhdasoppisimmillaan edustakaan. Ohje on gluteeniton, koska siinä ei hyödynnetä savoiardi-keksejä, vaan pohja tehdään perunajauhoihin. Kevyeksi tätä kakkua ei voi silti moittia, ja hyvä niin. Kevyttuotteiden suosiminen on nähdäkseni yksi syy lisäaineiden räjähdysmäiseen kasvuun ruokateollisuudessa. Kevyttuoteita syödäänkin sitten hyvillä mielin moninkertaisia määriä, niitä kun mainostetaan terveellisinä vaihtoehtoina. Periaatteeni on se, että tässä maailmassa ei ole vältettäviä ruoka-aineita, vaan avainsana on kohtuus. Huonoa omaatuntoa on turha potea kahvitunnilla punaposkilla ahmitusta pullasta, jos päivän ruokavalio on muuten tasapainoinen ja ruoan energiasisältö on omaan energiankulutukseen verrattuna sopivassa suhteessa. Että pitäkää vaan ne kaalikeittodiettinne - minä syön nyt kakkua!

pala kakkua kuvattuna















pohja
4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
tl leivinjauhetta

kostutukseen
dl viileää espressoa
reilu loraus konjakkia, amarettoa tai laadukasta viskiä


täyte
250 g mascarponejuustoa
2 kananmunaa
dl sokeria
reilu dl kuohukermaa

1. Ensin vatkataan pohjaa varten munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Tähän lisätään siivilän läpi keskenään sekoitut kuiva-aineet.
2. Levitä seos uunipannulle leivinpaperin päälle. (Jos haluat olla 100% varma, että taikina irtoaa sievästi, voit voidella vielä leivinpaperin voilla.) Paista noin 8 minuuttia 225 asteisen uunin keskitasolla.
3. Täyte valmistetaan vatkaamalla jälleen munat ja sokeri vaahdoksi. Myös kerma tulee vaahdottaa. Sekoita mascarpone varovasti munasokerivaahdon joukkoon, ja nostele varovasti seokseen lopuksi myös kermavaahto.
4. Leikkaa leivinpaperista irrotettu kakkupohja pitkittäin kolmeksi yhtä leveäksi suikaleeksi. Nosta yksi levyista tarjoiluvadille ja kostuta se kolmasosalla espresso-alkoholi-seoksesta. Levitä noin kolmasosa täytteestä pohjalle. Toista sama kaava myös toisen pohjasuikaleen kanssa... Ja kun nyt hommiin ryhdyttiin, niin anna mennä vielä kolmannen kerran.
5. Anna kakun maustua kylmässä muutamia tunteja, sillä se vain paranee levättyään. Kun päätät nostaa kakun syötäväksi, siivilöi kakun pintaan vielä reilusti kaakaojauhetta.

Aivan mielettömän hyvää, vaikka se nyt omasta suusta lipsahtikin. Keitä itsellesi kupillinen kuumaa espressoa, lorauta lasiin hieman makeaa jälkiruokaviiniä ja nauti. Kyllä tästä ohjeesta toki syö useampikin ruokailija. Ja kakku on entistä parempaa vietettyään yön jääkaapissa, mutta täyte imee itseensä herkästi hajuja, joten älä säilö kakkua aivan valkosipulimarinadin viereen.

Osta luomumunia! Tästä on puhuttu aiemminkin, mutta luomukanalat lienevät ainoita kanaloita, joissa kanat elävät edes jonkin arvoista elämää. Luomukriitikot väittävät, että lattiakanalat eivät juurikaan eroa luomukanaloista, mutta niissä tulee olla enemmän liikkumatilaa, orsia ja pesiä kuin tavallisessa lattiakanalassa. Lisäksi luomukanaloissa kanoja on viisi neliömetriä kohden, kun tavallisessa lattiakanalassa vastaava luku voi olla jopa yhdeksän. EU:n vaatimissa udenlaisissa virikehäkkikanaloissa kanoja on noin kolmetoista yksilöä neliömetriä kohden! Luomukanaloissa myös parven kokoa on rajattu, kanaloissa on ikkunat ja kanat pääsevät kesäisin ulkotarhaan. Ja kanat ruokitaan tottakai pääosin luomurehulla, juureksilla ja vihanneksilla. Lähde: Opetushallitus. Siipikarjantuotanto elinkeinona.

4 kommenttia:

  1. "Että pitäkää vaan ne kaalikeittodiettinne - minä syön nyt kakkua!" Tämä voisi olla minun uusi sloganini <3

    Täytyypi kokeilla kakkua! Ja luomumunat on muuten paremman makuisia ja keltaisempia kuin häkki- tai muun kanalan munat. On kavereiden kanssa tehty empiiristä tutkimusta :D

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista! Eli siis puolitieteellinen tutkimuskin puoltaa luomumunien käyttöä. Luomumunat rules! :)

    VastaaPoista
  3. Namiiii!! Tiramisú on minun suosikki jälkiruoka! Sinun tekemäsi näyttää herkulliselta!

    VastaaPoista
  4. Anonyymi17:47

    Aiemmat kommentit on kyllä monta vuotta vanhoja mutta minä löysin tämän reseptin nyt ja heti kokeilemaan. No - paistoin pohjan mutta töin tuskin sain taikinan leviämään uunipannulle. Sain litteän lettumaisen maitosuklaan värisen tuotoksen, joka kypsyi alle 5 minuutissa. Miten sinä sait kuvan mukaisen paksun tummanruskean pohjan aikaan? Mulla on uunipannu 60 cm leveään uuniin. Onkohan se liian iso tuolle taikinalle? Uunini on myös aika ärhäkkä ja joudun usein paistamaan pienemmällä lämmöllä tai lyhyemmällä ajalla.

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!