keskiviikkona

Kasviswok

Kaiken puuhailemani italialaisen ruoan keskellä tekee välillä mieli mausteista ruokaa. Kasviswok on ehkä nopein ja helpoin vaihtoehto näihin hetkiin. Käytän sen maustamiseen useimmiten pohjoisafrikkalaista harissa-maustetahnaa, joka koostuu punaisesta chilistä, tomaatista, valkosipulista, limen mehusta, oliiviöljystä ja mausteista kuten kuminasta ja korianterista. Sitä löytyy suuremmista elintarvikemyymälöistä, sekä ainakin Punnitse&Säästä -liikkeestä. Sitä voi lisätä myös esimerkiksi couscousin joukkoon. Arabialaisissa keittiössä, sitä käytetään usein myös pöytämausteena.

wokattuja kasviksia















oliiviöljyä
muutama porkkana
sellerin varsi
kourallinen pitkiä vihreitä papuja
puolikas kesäkurpitsa
pätkä purjosipulia
punasipuli
pari valkosipulin kynttä
(punainen chili)
kourallinen cashewpähkinöitä
dl kasvislientä

muutama teelusikallinen harissa-maustetahnaa
tl currya
tl paprikajauhetta
puolikas tl juustokuminaa
puolikas tl kurkumaa
soijakastiketta

1. Pese ja pilko kasvikset sopiviksi paloiksi. Lämmitä pannussa reilu loraus öljyä ja lisää valkosipuli, paprikajauhe, curry ja juustokumina. Kuullota hetkinen, mutta varo polttamasta valkosipulia.
2. Lisää kasvikset pannuun ja vähennä lämpöä. Wokkaile muutama minuutti, kunnes kasvikset ovat saaneet väriä. Lisää harissa, kurkuma ja pähkinät sekä chili halutessasi. Lorauta joukkoon myös kasvisliemi. Kääntele mausteet kasvisten joukkoon ja hauduta hetkinen.
3. Tarkasta lopuksi suolaisuus ja lisää tarvittaessa soijakastiketta.

Wokkaa lisänä nuudeleita tai tarjoa couscousin tai quinoan (kvinoa) kanssa.

Kun ostat mausteseoksia tai -tahnoja ole tarkkana ettet haksahda halpoihin kopioihin, joissa käytetään säilyvyyttä ja ulkonäköä parantavia lisäaineita. Curry-sanaa käytetään harvemmin intialaisessa keittiössä, jossa se tarkoittaa lähinnä yleisnimitystä erilaisille muhennoksille, mutta Euroopassa ja eritoten Britanniassa siitä on tullut yleisnimitys kaikelle intialaiselle ruoalle ja maustamiselle. Intiassa vältellään curryjauheen käyttöä, koska se valmistetaan usein heikkolaatuisista raaka-aineista eikä vedä vertoja aromaattisille yrteille ja aidoille maustekasveille. Meillä curry ymmärretään useimmiten juuri mausteseoksena. Se voi sisältää jopa kymmentä erilaista maustetta, mutta sen keltainen väri tulee kurkumasta. Joissakin edullisimmissa currysekoituksissa tämä on korvattu väriaineilla.

Lisää tietoa curryn alkuperästä ja selityksiä muillekin tuntemillemme mausteyhdistelmille löytyy esimerkiksi tästä ruokasanastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!