sunnuntaina

Falafel turkkilaisen jogurtin kanssa

Tätä egyptiläistä alkuperää olevaa ruokalajia on ollut tarkoitus testata jo vaikka kuinka kauan, mutta tänään sain vasta aikaiseksi ryhtyä tuumasta toimeen. Ohjeesta tulee falafeleja melko reilusti, joten ohjeesta riittää varmasti ainakin neljälle syömärille.

falafelit jogurtin takana














400 g eli noin 5 dl kuivattuja kikherneitä
sipuli
valkosipulin kynsi
pari ruokalusikallista oliiviöljyä
pari ruokalusikallista korppujauhoja
reilusti tuoretta persiljaa ja korianteria silputtuna
juustokuminaa
jauhettua korianteria
hieman sitruunamehua tai raastettua sitruunankuorta
suolaa
rouhittua mustapippuria
kananmuna ja vehnäjauhoja leivittämiseen
muutama desi rypsiöljyä paistamiseen


1. Liota kikherneitä yön yli reilussa vedessä
2. Keitä kikherneet suolavedessä noin tunnin verran ja valuta huolellisesti
3. Silppua sipuli ja valkosipuli. Jauha sipulit ja kikherneet monitoimikoneessa
4. Lisää oliiviöljy, yrtit, korppujauhot ja mausteet. Sekoita tasaiseksi. Jätä taikina jääkaappiin jäähtymään
5. Painele taikinasta tiiviitä pullia tai pitkuloita. Riko kananmuna kulhoon ja levitä vehnäjauhoja työtasolle. Pyörittele falafelit vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja taas uudelleen vehnäjauhoissa.
6. Paista falafelit runsaassa öljyssä pannulla välillä käännellen, kunnes pinta on kullanruskea. Öljyn voi vaihtaa puolessavälin paistamista.

Syö turkkilaisen jogurtin ja sitruunoiden kanssa. Tai jos siltä tuntuu, heitä valmiit lopputulokset pitaleivän sisään salaatin ja kastikkeiden kanssa. Jos haluat valmistaa falafelit tölkkikikherneistä, käytä kaksi tölkkiä a 265 g; huuhtele ja valuta herneet ennen käyttöä. Niitä ei tarvitse tietenkään keittää.

Seuraavassa vielä ohje, kuinka valmistat jogurtin itse:

litra täysmaitoa
muutama ruokalusikallinen turkkilaista jogurttia


1. Kuumenna maito kattilassa 85 asteiseksi kokoajan hämmentäen
2. Ota pois lideltä ja anna jäähtyä 45 asteiseksi
3. Sekoita jogurtti pieneen määrään maitoa ja lisää seos maitokattilaan
4. Kaada lopputulos pestyyn astiaan ja jätä tekeytymään neljästä kuuteen tuntiin lämpimään paikkaan. Esimerkiksi uuniin, jossa ei ole lämpöä, mutta valo päällä. Mitä pidempi käymisaika sitä kiinteämpi lopputulos. Siirrä valmis lopputulos jääkaappiin jäähtymään
5. Jos haluat kermaisemman koostumuksen, anna jogurtin vielä valua harsokankaalla vuoratussa lävikössä muutaman tunnin ajan jääkaapissa.

Ja että voi olla hyvää! Joitakin varmasti ihmetyttää, miksi pitäisi nähdä tällainen vaiva jogurtin valmistamiseen, kun sitä saa parilla eurolla kaupasta. Siksi, että tämä on parempaa. Inspiraation antoi ystäväni Marsu, ohje löytyi täältä.

3 kommenttia:

  1. hohoo ja meikkis huomas tän vasta nyt!
    saitko onnistuun ton turkkilaisen?
    mulla siitä tuli todella viilimäistä, en tykänny yhtään, ko rakenne oli venyvää ja turkkilaisen ihana happamuus oli tipotiessään. ei maistunu miltään. mulla oli kuitenkin kaikki digitaalimittarit ja sellaset styroksiset ruoankuletusastiat, enkä silti onnistunu.. yhyy. niin monta tuntia kuin sitä odotinkin.


    käytin muuten luomutäysmaitoa ystävämme tiinan vinkistä. :)on kuulema ainakin viilin teossa parempi. ja onhan se nyt muutenkin. parempaakin.

    koitan löytää läheltä jonkun tilan, mistä sais tinkimaitoa ja teen sitten uuelleen.

    p.s. jossain karppifoorumilla sanovat laittavansa purkillisen kuohukermaa ja 8 dl maitoa. tiiä sitten...

    VastaaPoista
  2. Kyllä vaan, turkkilainen onnistui varsin mallikkaasti. Ihan yhtä hapanta ei tullut, mutta muuten täysin vastaava, tosin vaan paremman makuinen, lopputulos. Meillä annettiin hapantua kuusi tuntia uunissa, ja hapatteena käytettiin Valion bulgarianjogurttia, kun siinä on kuulemma paras hapate. Ja sitten pari tuntia harsovuoratussa lävikössä, niin saa sen nesteen pois sielä kellumasta. Onnea uuteen yritykseen!

    Kerman avulla saisi varmasti vieläkin täyteläisemmän koostumuksen, joten täytyy ilman muuta kokeilla sitäkin osana. Mistä saa luomutäysmaitoa? Sitä käyttäisin ilman muuta, mutta eipä ole silmiin osunut kaupassa.

    VastaaPoista
  3. hmph. illalla mietin, et tuli varmaan kirjotettua väärin.. kaipa se ihan perus kevytmaitoa on, luomua tosin. :)

    tuntuu vaan ehkä täyteläisemmälle ja siks noin innostuksissani kirjotin... :)

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!