tiistaina

Fenkolikeitto

Jaahas, jääkaappi näyttää tyhjältä, mutta tuoksuu mielenkiintoiselta. Onko jokin eksoottinen hedelmä hapantunut lasisen sillipurkin taakse vai onko jokin yhtä eksoottinen säilyke unohtunut puolilleen auki perunapussin katveeseen. Ei kumpikaan edellä mainituista. Se on fenkoli, tuo kasvimaailman lakritsintuoksuinen ihmetys. Alkääkä peljästykö, ei se tuoksu hapantuneelta hedelmältä. Minulta on vain adjektiivit kadoksissa. Fenkoli on hyvää raakana salaatissa, mutta keitossa se vasta kiitollista onkin. Ohje löytyi joltain lapulta, ja että mistä se lappu on tullut, niin vaikeaa sanoa. Olen törmännyt vastaavaan reseptiin muutaman kerran muissakin yhteyksissä, toisessa niistä keiton kanssa tarjotaan sinisimpukoita. Voin kuvitella että nuo kaksi ainesosaa lyövät riemuisasti kättä. KLÄMP! Nyt kuitenkin pelkkä keitto, olkaa hyvät.

fenkolisoppa















fenkoli (noin 250 grammaa)
litra kasvislientä
ruokalusikallinen voita
suolaa
rouhittua mustapippuria
dl kermaa
loraus Pernod'ta tai ouzoa

1. Pese fenkoli sekä poista oksat ja muu turha. Paloittele. Keitä litran verran kasvislientä. Eli reilu litra vettä ja erinäisiä kasviksia kiehumaan tunniksi, siivilöi liemi.
2. Sulata voi kattilassa, lisää fenkoli ja kypsennä, mutta älä ruskista. Lisää puolet kasvisliemestä ja anna porista miedolla lämmöllä kypsäksi noin puoli tuntia.
3. Lisää loppu liemi ja kerma. Keittele hetkinen. Tarkista suola, ja lisää mustapippuria sekä loraus anisviinaa.

Tarjoa vaalean leivän ja halutessasi niiden simpukoiden kanssa. Maku on hienostuneen täyteläinen ja jälkimaussa esiin purjehtii lakritsinen aromi.

Riemukseni huomasin, että luomufenkoli oli edullisempaa kuin vastaava normiviljelty tuote. Sattuiko minulle vain hyvä tuuri, tiedä häntä, mutta valitse luomuvaihtoehto joka tapauksessa jos sellainen on tarjolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!