tiistaina

Ovis Molis eli italialaiset keksit

Ruokailun jälkeen tekee lähes poikkeuksetta mieli jotakin makeaa, eikä sen tarvitsisi olla mitään suklaakakkua tai creme bruleta. Keksit! Niitä pitäisi olla aina kaapissa tällaisia hetkiä varten. Kaupoissahan niitä myydään hyllymetreittäin, mutta parempia saa jos näkee vaivan tehdä ne itse. Ja turha edes mainita, että kotona tulee harvemmin käytettyä kemiallisia lisäaineita ja aromeja. Näistä hyvin tavallisen oloisista kekseistä tekee erikoisia se, että niiden valmistamiseen käytetään keitettyjä kananmunia. Sopii siis hyvin leipoa maanantaina, kun keitettyjä munia on jäänyt sunnuntaiaamiaiselta lojumaan jääkaappiin. Huomioi kuitenkin, että kekseihin käytettävien munien täytyy olla kovaksi keitettyjä eli niiden tulisi kypsyä noin kymmenen minuuttia.

Ovis Molis ja espresso















3 keitettyä munaa
150 g luomuvehnäjauhoja
90 g luomusokeria
4 rkl huoneenlämpöistä voita
halutessasi hieman vaniljaa (ei pullosta!)
2 rkl täysmaitoa
aprikoosihilloa tai mitä tahansa muuta jääkapissa sattuu olemaan

1. Erottele keitetyistä kananmunista keltuaiset ja säästä valkuaiset muuhun ruoanlaittoon. Murenna keltuaiset kulhoon.
2. Siivilöi sokeri ja jauhot kulhoon, lisää voi (ja vanilja) ja ala vispata sähkövatkaimella. Lisää maito ja jatka vatkaamista.
3. Kun kaikki ainekset ovat sekoittuneet taikinaksi, pyörittele niistä muutaman sentin paksuisia "käärmeitä", kääri leivinpaperiin ja laita jääkaappiin lepäilemään puoleksi tunniksi.
4. Lämmitä uuni 175 asteeseen, ja ota uunipelti esille. Ota taikina jääkaapista, leikkaa käärmeistä muutaman sentin paksuisia paloja ja pyörittele palloiksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paina peukalolla pallojen keskelle kolo ja kaaviloi sinne vajaa teelusikallinen hilloa.
5. Paista kymmenestä viiteentoista minuuttiin uunissa ja odota hetkinen, että ne jäähtyvät.

Nämä keksit kestävät säilytystä hyvin suljetussa rasiassa. Minä taisin syödä niitä kahvin kanssa noin viikon ajan.

1 kommentti:

  1. Oikein hyvää, meillä menee yhdellä kahvilla. Johtuisiko syöjien määrästä?

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!