lauantaina

Italialaiset lihapullat tomaattikastikkeessa

Viikonloppuisin on aikaa rakentaa suuritöisempiäkin ruokia, mikäli television urheilutarjonta antaa siihen mahdollisuuden. Italialaistyylistä viikonloppua vietetään siinä mielessä, että eiliset Camparit tuntuvat miedosti takaraivossa. On aika tehdä ruokaa joka ajaa pois tuon ikävän tuntemuksen.

italialaistyyliset lihapullat















noin 400 g laadukasta jauhelihaa
sipuli
kaksi valkosipulin kynttä
noin dl korppujauhoja tai kuivaa leipää ilman kuoria
puoli dl maitoa
puoli dl paseerattua tomaattia
kaksi kananmunaa
noin dl parmesaaniraastetta
ruokalusikallinen oreganoa
tl suolaa
rouhittua mustapippuria

400 - 500 g tomaattimurskaa
ruokalusikallinen tomaattipyrettä
ruokalusikallinen balsamicoa tai loraus valkoviiniä
puoli tl suolaa
saman verran sokeria
rouhitua mustapippuria
oliiviöljyä
tuoretta basilikaa

1. Sekoita korppujauhot, maito ja paseerattu tomaatti. Anna turvota muutama minuutti. Lisää hienonnettu valkosipuli, sipuli, munat, parmesaani, jauheliha ja mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi, peitä kulho ja anna levätä puolisen tuntia jääkaapissa
2. Keitä paksupohjaisessa kattilassa tomaattimurska kiehuvaksi. Sekoita tomaattikastikkeen muut ainekset ja anna porista miedolla lämmöllä ainakin parikymmentä minuuttia
3. Pyörittele jauhelihataikinasta kylmään veteen kostutetuilla käsillä suuhun sopivia pyöryköitä ja paista oliiviöljyssä kuumalla pannulla. Kääntele lihapullia muutamaan otteeseen, esimerkiksi kauhan kärjellä. Kun lihapullat ovat kauniin ruskeita, ota pannu pois liedeltä
4. Ota kokoon kiehunut tomaattikastike liedeltä ja surauta se tasaiseksi sauvasekoittimella, kaada kastike lihapullien päälle ja viimeistele vielä tuoreella basilikalla

Tarjoa spaghettin kanssa. Annostele kastiketta ensin pastalle, ja anna makujen imeytyä hetkisen. Lisää sitten lihapullia sekä lisää kastiketta.

Itse käytän lihapulliin jauhetun naudanlihan lisäksi myös hieman porsaanjauhelihaa, koska se antaa lihapulliin mehevyyttä rasvaisuutensa vuoksi. Korppujauhojen tai leivän lisäksi, italialaiset mammat käyttävät taikinaan vaihtelevasti myös keitettyä riisiä tai kypsää perunaa. Jos et tarjoa lihapullia tomaattikastikkeen kanssa voit myös kieritellä ne vehnäjauhoissa ennen paistamista, tällöin saat rapean pinnan. Ja jos kreikkalaistyyliset lihapullat maistuvat vaihtelun vuoksi, lisää taikinaan teelusikallinen kuminaa, jätä oregano ja parmesaani pois ja käytä tuoretta persiljaa. Kreikkalaiset pyörittelevät taikinasta useimmiten pitkänmallisia sukkuloita, jotka paistetaan pannukypsennyksen lisäksi vielä em. kaltaisen tomaattikastikkeen kanssa uunissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!