keskiviikkona

Orientin kanapata

Tähän ruokaan voi käyttää kanan lisäksi myös lampaanlihaa, mutta johtuen kyseisen herkun hinnasta pidättäydyin ainoastaan kanassa. Käytin pataan ns. broilerin koipinuijia, koska niissä on mukana luut ja nahka tuomassa makua liemeen. Ohje noin neljälle syömärille.

orientin kanapataa












noin kilo broilerin koipia
öljyä
kolmannes kesäkurpitsasta
puolikas punainen paprika
varsisellerin varsi
porkkana
pari valkosipulin kynttä
sipuli
puolikas tölkki tomaattimurskaa
vettä
suolaa
tl makeaa paprikajauhetta
puoli tl tulista paprikajauhetta
ripaus jauhettua neilikkaa
ripaus jauhettua sahramia
rouhittua mustapippuria

1. Hienonna silpuli, sellerinvarsi ja valkosipuli. Paloittele porkkana, kesäkurpitsa ja paprika suurehkoiksi lohkoiksi
2. Paista koipia hetkinen öljyssä. Lisää sipuli, valkosipuli, selleri ja mausteet. Käännä liesi pari pykälää pienemmälle ja paistele vielä muutama minuutti
3. Lisää vihannekset ja tomaattimurska sekä sen verran vettä, että ainekset peittyvät. Anna porista miedolla lämmöllä noin tunnin verran.

Tarjoa vaikkapa sahramiriisin kanssa. Suosittelen varaamaan talouspaperia lähettyville, koska koipien oikeaoppinen raatelu vaatii sormien apuna käyttämistä.

Kana on hyvää, ja oikein laitettuna myös melko kevyttä. Mutta älkää hyvät ihmiset ostako sitä marinoitua broilerinlihaa! Kahdestakin syystä: a.) se on pahaa ja b.) marinadin avulla lihaan voidaan sitoa lisäaineilla vettä ja muuta siihen kuulumatonta ainesta. Voisimme muutenkin aivan hyvin vähentää kananlihan syöntiä, aivan kuten muunkin lihan syöntiä. Pari-kolme liharuokaa viikossa on aivan riittävästi, kun huolehtii proteiininsaannista esimerkiksi papujen, munien ja hapanmaitotuotteiden avulla. Kanojahan me emme oikeastaan edes nykyisin syö, vaan broilereita. Niiden tuotannossa tärkeää on ainoastaan saada broileri teurasikäiseksi mahdollisimman nopeasti. Nykyisellään broileri saa elää noin kuukauden vanhaksi, eivätkä lihakset ehdi aina kehittyä riittävästi, koska kananpoikasia tehokasvatetaan kovin ahtaissa oloissa. Uusien EU-säädöksien myötä kanoja saa olla neliömetriä kohti yli 40 kiloa, eli enemmän kuin 20 yksilöä. Vaatikaa luomukanaa kauppoihin. Tällä hetkellä niitä syötetään lähinnä turkiseläimille rehuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!