torstaina

Munakoisocurry

Munakoiso on kokemukseni mukaan jotenkin hyljeksitty ja väärinymmärretty kasvis. Oikein valmistettuna se on nimittäin tavattoman hyvää. Jokainen on varmasti maistanut joskus täytettyä munakoisoa, mutta löytyy sille muutakin käyttöä. Olen valmistanut muutaman viikon sisällä munakoisosta muitakin kokeilun arvoisia ruokia, mutta niistä sitten myöhemmin. Jos ei pidä munakoison velttoudesta pitkään kypsytettynä  kannattaa se silputa mahdollisimman pieniksi palasiksi jolloin se suorastaan hautuu kastikkeen sekaan. Toisaalta kannattaa näin kevään korvilla kokeilla grillata tätä ystäväämme tulikuumalla kuivalla pannulla, niin että sentin paksuisia munakoisoviipaleita on ensin valellut oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Siihen vaan sitten vuohenjuustoa tai hyvää mozzarellaa päälle ja puristus sitruunamehua niin nam! Ja takaisin tämän reseptin ääreen.

munakoisoa ja muuta hyvää















1 iso munakoiso
noin dl oliiviöljyä
4-6 valkosipulin kynttä
pari sipulia
yksi pilkottu vihreä chili
puolikas tl kurkumaa
pari tl jauhettua punaista chiliä
purkillinen säilöttyjä kokonaisia tomaatteja tai tomaattimurskaa
muutama rkl sitruunamehua
reilu tl suolaa (paitsi ei niin paljon jos säilötyissä tomaateissa on jo suolaa)

1. Puolita munakoiso pitkittäissuunnassa ja leikkaa puolikkaat noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Pilko chilipippuri (siemeniä ei tarvitse poistaa paitsi jos kovasti haluaa).
2. Lämmitä öljy paksupohjaisessa kattilassa tai kasarissa. Kuullota valkosipulia ja sipulia hetkinen, lisää munakoiso, pilkottu chilipippuri, kurkuma ja chilijauhe ja jatka kuullottelua kymmenisen minuuttia. Älä säikähdä vaikka tuollainen määrä öljyä katoaa pannulta, sillä munakoiso on kova kaveri imemään itseensä öljyä.
3. Paloittele tomaatti viipaleiksi ja lisää se pataan sitruunamehun ja suolan kanssa. Sekoittele ja hauduta kymmenisen minuuttia, kunnes munakoiso on sopivasti pehmennyt.

Tarjoile vaikka riisin, hirssin tai kvinoan kanssa. Ja jos tulisuus pelottaa, varaa kaveriksi turkkilaista jogurttia joka tuo helpotusta palavaan kitaan.

Luomu-munakoisoja on valitettavan vähän tarjolla, mutta kasviksia voi myös liottaa hetkisen etikkasuolavedessä, jolloin ainakin osa pinnassa lymyilevistä ylimääräisistä aineista jää liotusveteen. Muista huuhdella kuitenkin ennen käyttöä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!