perjantaina

Crème Ninon

Eiköhän unohdeta se vatsaa koetteleva sianläskillä ryyditetty tuhti herkku, jota armeija-torstaisin ja laskiaisen aikaan tarjoillaan. Pannukakun vuoksi niitä päiviä kestetään. Hernekeittoa voi tehdä myös toisella tavalla, ja sanokaa minun sanoneen, tämä on vähintään yhtä hyvää ellei parempaa. Juhlavaa keittoa, jota voisin kuvitella tarjoavani illanistujaisilla kenelle tahansa. Ohje löytyi Hans Välimäen kirjasesta, olen hieman muuntanut sitä. Keittoa voi valmistaa näin sesongin ulkopuolella pakasteherneistä ja kesällä voikin sitten nähdä herneiden riipimisen vaivan ja ostaa torilta tuoreita palkoja. Nyt tähän joku mainoslause. Olisiko vaikka: kokeile, et pety!

Crème Ninon















noin 500 g herneitä
peruna
valkosipulin kynsi
sipuli tai kaksi
nokare voita
5-7 dl kanalientä
dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria (tai valkopippuria)
(pieni loraus kuohuviiniä)

1. Kuori ja paloittele peruna kuutioiksi, kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipuleita hetkinen voissa paksupohjaisessa kattilassa ja lisää perunakuutiot
2. Kuullota vielä hetkinen ja lisää herneet, kanaliemi, ripaus suolaa ja mustapippuria. Anna kiehua hiljalleen vartin verran
3. Kun herneet ovat pehmenneet soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi, lämmitä uudelleen kunnes keitto pulpahtaa ja lisää kevyesti vatkattu kuohukerma. Tarkasta vielä suolaisuus ja lorauta halutessasi sekaan hieman kuohuviiniä. Valmista tuli.

Alkuperäisen ohjeen mukaan pinnalle voi paistaa vielä hieman pekonia, mutta meillä myytävät pekonit sisältävät sen verran reilulti lisäaineita, etten niitä mielelläni lisää mihinkään. Siansivua tuohon voisi toki paistaa, se toimisi hyvin suolattuna varmasti makeahkon hernekeiton seurana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!