maanantaina

Nokkosohukaiset

Viikonloppuna tuli tehtyä kasvimaata ja leviteltyä hevosenpaskaa. Ei ollut kovinkaan helppoa kaupunkilaiselle, mutta valmista tuli ja toivottavasti sieltä mullasta nousee sitten luomukasviksia, joista voi syksymmällä valmistella aitoa lähiruokaa. Kasvimaan teon ohessa parempi ja minua huomattavan paljon kauniimpi puoliskoni keräsi pussillisen nuoria nokkosenversoja, joista illan tullen valmistettiin nokkoslettuja eli ohukkaita. Kesältä maistui!

nokkoslättyjä















2 munaa
puoli litraa maitoa
reilu kaksi dl vehnäjauhoja
puolikas tl suolaa
rkl öljyä
pari kourallista nokkoshaketta
voita paistamiseen

1. Aloita ryöppäämällä nokkoset kertaalleen noin muutaman minuutin ajan kiehuvassa vedessä, valuta ja hienonna hakkeeksi. Nokkosta ei ole välttämätöntä keittää, mutta koin sen itse kätevimmäksi tavaksi.
2. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää muut aineet ja anna turvota hetkinen. Jos paistat nokkosohukaiset ohukaispannulla, jätä taikina löysemmäksi. Jos taas paistat paistinpannulla suurempia ohukaisia, taikina voi olla paksumpaa.
3. Paistele voissa kuumalla pannulla ja anna jäähtyä hetkinen jos maltat.

Ohukaiset voi tietysti myös täyttää ja kratinoida juustolla, jolloin niistä saa salaatin kanssa kokonaisen aterian kevyen iltapalan sijaan.

Nokkosia löytyy melkein kaikilta reheviltä kasvupaikoilta ja sitä kannattaa hyödyntää ilman muuta pinaatin tapaan, onhan se ilmaista. Sitäpaitsi pinaattiin verrattuna nokkonen on huomattavan paljon ravintorikkaampi, ja esimerkiksi c-vitaamiinia siinä on viisinkertainen määrä appelsiiniin verrattuna. Ja sanotaanhan pinaatilla olevan useita terveysvaikutuksia: laskee verenpainetta ja verensokeria, lisää virtsaneritystä, parantaa suoliston toimintaa ja verenkiertoa, vain muutamia mainitakseni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!