maanantaina

Naudan paahtopaisti ja siitä salaatti

Se vakuumiin pakattu jauheliha eksyy edullisuutensa vuoksi turhan usein ruokakoriin, mutta välillä kannattaa sijoittaa suurempaan palaan laadukasta kokolihaa, josta syö helposti muutaman päivän ajan. Kauppareissulta tarttui mukaan noin kilon palanen naudan paahtopaistilihaa, josta valmistin äärimmäisen yksinkertaisella reseptillä äärimmäisen herkkullisen paistin. Seuraavana päivänä käytimme sitä salaattiin, ja sitä seuraavana vielä leivän päällyksenä.

paahtopaistisalaatti















sopiva palanen naudan paahtopaistilihaa
nokare voita
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Ota paisti huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen valmistusta. Paista paistia joka sivulta hetkinen voissa kuumalla pannulla ja aseta se uuniritilälle. Paistista tihkuu jonkin verran nestettä, joten alle kannattaa laittaa uunipelti, jossa on pohjalla hieman vettä.
2. Paista paistin koosta riippuen 125 asteessa reilu tunti per kilo, mutta helpoiten juuri oikean kypsyyden saa aikaan paistomittarilla joka työnnetään paistin paksuimpaan kohtaan. Kun paistin sisälämpötila on 55 astetta tai hieman yli, on liha punertavaa ja todella mehukasta. Jos et pidä punertavasta lihasta odota että mittari näyttää 60 - 65 astetta.
3. Hiero pintaan reilusti suolaa ja mustapippuria. Kääri liha leivinpaperiin ja sanomalehteen ja anna levätä ainakin vartin verran ennen leikkaamista.

Suolan ja pippurin voi hieroa paistin pintaan joko ennen uuniin laittoa tai heti uunista ottamisen jälkeen, kuitenkin ennenkuin käärit sen vetäytymään.

Paahtopaistisalaattiin käytimme reilusti rucolaa, jääsalaattia, kurkkua, tomaatteja, omenaa ja kesäkurpitsaa. Sitten lihasta oikein ohuita siivuja ja päälle vielä aimo loraus oliiviöljyä ja mustapippuria. Salaatin päälle voi kaataa myös mausteöljyn, jonka saat helposti esimerkiksi murskaamalla valkosipulinkynnen, hieman suolaa ja reilusti tuoreita yrttejä oliiviöljyn kanssa morttelissa.

5 kommenttia:

  1. Anonyymi18:41

    Kiitos tästä! Mulla on jääkaapissa mureutumassa Haukiniemen lihatilan (http://haukiniementila.com/) paisteja ja filettä. Siellä on myös paahtopaisti, joten täytyy muistaa tämä ohje :)
    En ole naudan kokolihaa oikein valmistanut, mutta täytyy nyt opetella. Possua on silloin tällöin tullut paistettua.

    Terveisin Senni

    VastaaPoista
  2. Eikun kokeilemaan naudanpaistin tekoa, ei ole vaikeaa!

    Kerropa lisää tuosta lihatilasta. Minkälaisia määriä sieltä pitää kerralla tilata ja minkä hintaista liha siellä suurinpiirtein on?

    VastaaPoista
  3. Anonyymi20:13

    Nyt aion alkaa valmistamaan tuota lihaa joka vielä ainakin paketissa näyttää erittäin hyvältä. Jauhelihoja ollaan jo parin viikon ajan syöty, ja on muuten parasta!

    Me ostettiin 10 kilon lihalaatikko jossa on puolet jauhelihana (erittäin korkealaatuista) ja puolet fileinä ja paisteina. Tämä oli ensimmäinen kerta kun sieltä lihoja hain. Aion mennä uudestaankin hakemaan ja käsittääkseni tuovat tilauksesta myös kaupunkiin. Tila on Polvijärvellä Höytiäisen rannalla. Käymisen arvoinen paikka, kun kunnollista ruokaa arvostaa. Paljon löytyy tietoa tuolta nettivuilta. Lisäksi isäntäväki on todella avuliasta ja mukavaa kannattaa ottaa yhteyttä.

    Polvijärvellä on myös toinen luomunauta tila; Karhisen karjatila. Siellä en ole käynyt, mutta seuraavaksi ajattelin kokeilla heidänkin lihojaan. Käsittääkseni kuitenkin Haukiniemen tilan liha on laadultaan hienompaa. Haukiniemen tilan lihoja käyttää Joensuussa aikakin Ravintola Kielo.

    -Senni

    VastaaPoista
  4. Anonyymi21:47

    Tulin nyt vielä kommentoimaan omia paistoksia, että tuli hyvää! Vähän oli liha pinnasta sitkeähköä. Paistoinkohan sitä pannulla liikaa tai annoinko vetäytyä liian vähän.. No olkoon, joka tapauksessa on tuosta kimpaalesta huomiseksi ruuaksi :)

    -Senni

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista Senni, ja hyvä että lihasta tuli syömäkelpoista. :) Lihaa ei tarvitse ennen uuniin laittoa juurikaan paistella, vaan ainoastaan käyttää pannulla sen verran joka sivulta, että siihen tarttuu väriä.

    Täytyy tutustua tuohon Haukiniemen tilaan ja muihinkin lähilihaa tarjoaviin tiloihin lähiseudulla!

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!