maanantaina

Ragu´ Bolognese

No nyt ollaan perustavanlaatuisten asioiden äärellä. Tämä legendaarinen italialainen jauhelihakastike on saanut varmasti enemmän ihailijoita kuin yksikään toinen ruoka. Lähes jokaisen lapsen, ja aika monen aikuisenkin, suosikkiruokaa kun on joko Pasta Bolognese tai Lasagne. Ja mikäs siinä, hyväähän se on, vaikea tästä on olla eri mieltä. Onnistuneen kastikkeen salaisuus on riittävän pitkä haudutus. Tässä yksi perinteisen tuntuinen ohje.

Ragu´ Bolognese ja Penne pastaa















nokare voita
loraus oliiviöljyä 
valkosipulin kynsi
kaksi sipulia
kaksi porkkanaa
noin puoli kiloa laadukasta jauhelihaa (nautaa, sikaa tai lammasta)
noin puoli kiloa säilöttyjä tomaatteja tai tomaattimurskaa
kaksi laakerinlehteä
suolaa
rouhittua mustapippuria
parmesaania
tuoretta basilikaa


1. Kuori ja hienonna sipulit. Paloittele kuoritut porkkanat ja selleri. Kuullota sipuleita, porkkanaa ja selleriä voissa ja oliiviöljyssä, kunnes ne ovat saaneet hieman väriä ja luovuttaneet nestettä.
2. Lisää jauheliha ja jatka paistamista kovalla lämmöllä kokoajan sekoitellen, kunnes kasvikset ja liha ovat sekoittuneet tasaisesti ja liha on ruskistunut kypsäksi.
3. Lisää tomaatit, laakerinlehdet, hieman suolaa ja pippuria. Anna porista mahdollisimman miedolla lämmöllä muutaman tunnin ajan. Jos kastike tuntuu kuivahtavan, lisää hieman vettä. Tarkasta valmiista kastikkeesta suolaisuus ja lisää tuoretta basilikaa.

Sekoita valmiseen kastikkeeseen keitetty pasta ja anna vetäytyä hetkinen. Ja päälle reilusti raastettua parmesaania! Paitsi spaghettin sekaan, sopii kastike mainiosti tarjottavan penne-, tagliatelle- tai maccheroni pastan kanssa sekä lasagnen ja cannellonien täytteeksi.

Käytä kastikkeeseen luomujauhelihaa. Osan jauhelihasta on hyvä olla porsaan jauhelihaa, joka on usein hieman rasvaisempaa, mutta muuten siihen voi käyttää hyvin naudan tai lampaan jauhelihaa. Kasvikset tottakai luomua, tai jos mahdollista kasvata ne itse, niin tiedät ainakin syöväsi puhdasta ruokaa. Ja kuten useaan kertaa aiemmin blogissa mainittua, käytä laadukkaita tomaattisäilykkeitä, joissa ei käytetä huonolaatuisia tomaatteja eikä säilöntäaineita.

2 kommenttia:

  1. Tätä ohjetta täytyy kokeilla! Herahti vesi kielelle jo:-)

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Tiina! Kokeilemisen arvoista on - anna mennä!

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!