sunnuntaina

Maustekurkut

Syksy on s-kirjaimella alkavien sanojen kulta-aikaa. Sadonkorjuu, sienestys, sade, serie-a ja säilöntä tulevat ensimmäisenä mieleen. Tämä postaus käsittelee näistä viimeksi mainittua. Maustekurkut tai suolakurkut, miksi niitä nyt haluaakin kutsua, ovat aina olleet lähellä sydäntäni, mutta harvemmin jos koskaan niitä silti valmistan. Enkä totta puhuakseni valmistanut tälläkään kertaa, vaan vastuu ja kunnia kuuluvat taloutemme säilöntä- ja marjanpoimintavastaavalle. Tässä tulee ohje.

siellä ne nyt kelluvat



















n. kilo avomaankurkkuja
tuoretta tilliä
6 valkosipulin kynttä

9 dl vettä
5 dl väkiviinaetikkaa
300 g luomusokeria
rkl suolaa
rkl mausteneilikoita
2 rkl valkopippureita
rkl sinapinsiemeniä

1. Maustekurkkujen valmistaminen aloitetaan edellisenä päivänä, jolloin avomaankurkut pestään ja laitetaan likoamaan seuraavaa päivää ja varsinaista säilöntää varten.
2. Käsittele säilöntään varaamasi purkit joko kuumentamalla niitä uunissa tai keittämällä vedessä.
3. Paloittele kurkut haluamaasi muotoon ja lado ne tillin sekä valkosipulinkynsien kanssa lasipurkkeihin.
4. Kääri neilikat ja valkopippurit harsonyyttiin. Keitä vettä, sokeria, suolaa, sinapinsiemeniä ja maustenyyttiä viitisen minuuttia. Lisää etikka ja kiehauta. Kaada kurkkujen päälle.

Anna maustua muutaman viikon ajan jääkapissa ennen kuin avaat purkin ensimmäistä kertaa.

Pikainen kurkistus muutaman kaupoissa myytävän kurkkusäilykkeen etikettiin paljastaa, ettei lisäaineilta voi oikein tässäkään tuotteessa välttyä. Kalsiumkloridia (E509), jota käytetään myös teiden suolaukseen, kaliumsorbaattia (E202) ja natriumbentsoaattia (E211) on lisätty useimpiin kaupallisiin säilykkeisiin. Myös valmiina myytävät säilöntämausteseokset sisältävät useimmiten lisäaineita, joten paras konsti on varmasti valmistaa säilöntäliemi alusta asti itse.

1 kommentti:

  1. Annan itselleni palautetta ja totean, että pidä kuitenkin järki mukana kun laitat tuota valkosipulia. Vähemmälläkin pärjää!

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!