torstaina

Portviinilihapataa ja tuoretta leipää

Hauduttelin lihapataa tuntitolkulla ja kokeilin ensimmäistä kertaa vaivaamatonta leipää talvipäivän kunniaksi. Molemmat onnistuivat loistavasti. Tässä ohjeet.

naudanlihaa portviinissä

















400 - 500 g naudanlihaa suikaleina tai paloina
öljyä
nokare voita
porkkana
pari pientä sipulia
valkosipulin kynsi
sellerin varsi
puoli litraa vettä
desi portviiniä tai muuta makeaa viiniä
400 g eli tölkillinen tomaattimurskaa
ruokalusikallinen tomaattipyrettä
suolaa
muutama laakerinlehti
tl tulista paprikajauhetta (Pimenton de la Vera)
tl makeaa paprikajauhetta (Pimenton Dulce)

1. Kuori ja paloittele porkkana, pilko selleri palasiksi, hienonna sipulit ja valkosipuli
2. Ruskista sipuli, valkosipuli ja liha kevyesti paksupohjaisessa kattilassa. Lisää paprikajauheet, porkkana, selleri ja vesi. Anna porista puolisen tuntia
3. Lisää tomaattimurska, pyre, portviini ja laakerinlehdet ja anna kiehua miedolla lämmöllä pari tuntia välillä sekoittaen. Peitä osa kattilasta foliolla, jottei kaikki neste haihdu pois. Lisää tarvittaessa hieman vettä
4. Kun neste on sakeaa, ja kun öljy ja voi alkavat erottua padan pinnalla, on pata valmista. Periaatteessa sitä voi kuitenkin keitellä kaikessa rauhassa ihan sen aikaa kun nälkä vaan antaa periksi.

Lisää lopuksi tarvittaessa suolaa ja tarjoa riisin kanssa. Suolaa ei välttämättä tarvita ollenkaan, jos tomaattimurska on valmiiksi suolattua. Lisäaineetonta tomaattimurskaa valmistavat esimerkiksi italialaiset Mutti ja Bio-Italia, joista jälkimmäinen on myös luomutuotantoa.



vaivaamaton leipä















vajaa ruokalusikallinen kuivahiivaa
3,5 dl vettä tai muuta nestettä
tl sokeria
tl suolaa
noin 7 dl jauhoja

1. Sekoita sokeri lämpimään veteen ja kuivahiiva sekä suola muutamaan desiin jauhoista
2. Lisää jauhoseos nesteeseen, ja vähitellen loputkin jauhot taikinaan. Leipään voi käyttää vehnäjauhoja ja osaksi muitakin jauhoja. Sekoittele taikina tasaiseksi lusikalla tai kädellä ja jätä valmis taikina kohoamaan ainakin kahdeksi tunniksi.
3. Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja taittele se varovasti uunipellille leivän muotoon. Älä vaivaa missään vaiheessa. Anna kohota vielä 45 minuuttia
4. Ripottele päälle vehnäjauhoja ja paista 225 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Leipä on kypsä kun se kumisee pohjasta.

Tästä ei leivänteko enää helpommaksi muutu! Kiitos vinkistä Anzkulle. Leipä jää sopivan kosteaksi ja kohoaa mahtavasti, suosittelen kokeilemaan. Taikinaa voi muunnella, esimerkiksi vaihtelemalla erilaisia jauhoja. Vaaleat jauhot kohoavat paremmin. Itse korvasin osan jauhoista leseseoksella, jolla saa leipään lisää kuitua. Myös nestettä voi vaihtaa ja leipoa leivän esimerkiksi maitoon, piimään tai omenamehuun.

Käytä luomuvehnäjauhoja, ne ovat suurinpiirtein saman hintaisia tavallisten jauhojen kanssa, mutta viljelyyn ei ole käytetty kemiallisia torjunta-aineita, väkilannotteita eikä jauhoissa ole keinotekoisia lisäaineita. Kaupassa myytävissä leivissä on useimmiten lisäaineita ja reilusti ilmaa. Tämän taikinan valmistaminen kestää muutaman minuutin ja paistaminen alle puoli tuntia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!