torstaina

Ruisleipä ja Focaccia

Ei se kevät tullutkaan. Leivotaan sitten vaikka jatkuvan talven kunniaksi. Koskapa elintarvikemyymälöiden tarjoamat leivät ovat hyvin lisäaine- tai/ja suolapitoisia, meillä tehdään leivät itse. Vaivaamattoman leivän lisäksi valmistetaan ainakin seuraavanlaisia limppuja. Tässä ohjeet ruisleivän ja yksinkertaisen Focaccian tekoon. Jälkimmäinen on sen verran raskasta, ettei sitä todellakaan joka viikko tule syötyä.

ruisleivät sovussa vierekkäin















Kaksi päivää ennen ruisleivän leipomista valmistetaan taikinajuuri seuraavalla tavalla:

3 hapanleipäviipaletta, joista on leikattu kuori pois
litra vettä
litra riihiruisjauhoja

1. Veden tulee olla noin 25 asteista. Liuota veteen murennetut leipäviipaleet. Lisää jauhot esimerkiksi haarukkavatkaimella.
2. Anna juuren käydä huoneenlämmössä pari vuorokautta. Valmis juuri kuplii ja tuoksuu happamalle.

50 g tuorehiivaa
dl vettä
rkl suolaa
1,5 litraa riihiruisjauhoja

Leipomispäivänä muutama tunti ennen leipomista herättele taikinajuuri lisäämällä 2-3 dl taikinan ruisjauhoista juureen.

1. Liuota hiiva lämpimään veteen ja lisää taikinajuureen
2. Lisää ruisjauhoja ja alusta taikina käsin, kunnes taikina "natisee" ja irtoaa käsistä
3. Anna kohota puolitoista kertaiseksi
4. Leivo neljä limppua ja jauhota pinta. Anna kohota liinalla peitettyinä. Leivän pinta repeilee
5. Paista uunin alatasolla 200 asteessa 45 - 60 minuuttia. Ja leipähän on kypsää kun se kumisee pohjasta.

Säästä pieni pala (noin dl) taikinaa seuraavaa leipomista varten, jolloin et tarvitse hapanleipäviipaleita. Taikinanokareen voi pakastaa.

Leivän aromi paranee ja syvenee kerta kerralta. Ylivoimaisesti paras lopputulos saadaan aikaiseksi riihiruisjauhoilla, joissa on miedosti savuinen aromi. Näitä mainioita jauhoja valmistaa esimerkiksi Liperin mylly. Kokeile ruisleivän tekoa, ei se niin työlästä ole!

yksinkertainen focaccia















Focaccia-ohjeita löytyy mielettömästi. Valmistin itse yksinkertaisen ohjeen mukaan, eikä leivän pintaan paineltu aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja tai muita herkkuja. Ripottelin pinnalle vain oreganoa ja suolaa.

3 dl vettä
25 g hiivaa
puolikas tl suolaa
puolikas dl oliiviöljyä
5 dl luomuvehnäjauhoja
ja voiteluun vielä reilusti oliiviöljyä, suolaa ja oreganoa

1. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva ja sekoittele sekaan suola, öljy ja jauhot. Kun taikina on tasaista, kaada se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja taputtele tasaiseksi jauhotetuilla käsillä
2. Anna kohota puoli tuntia liinalla peitettynä
3. Voitele pinta reilusti oliiviöljyllä ja ripottele pintaan suola ja oregano. Paista 225 asteessa noin vartin verran. Leipä on valmiina vaaleanruskeaa.

Tarjoa salaatin kanssa, on nimittäin öljyistä herkkua. Mitä laadukkaampaa oliiviöljyä sitä parempi lopputulos!

2 kommenttia:

  1. toi vanhan leivän laitto juureen on muuten pelkästään uskomus, se ei tee mitään koska se on paistettu ja kaikki juurelle tarpeellinen on jo kuollut. ainoa jota siitä voi tulla on hometta.

    pelkkä jauho ja vesi toimii ihan yhtä hyvin tai paremmin.

    VastaaPoista
  2. Kiitos tietopäivityksestä aleksi. Onneksi suurta vahinkoa ei ole päässyt tapahtumaan, vaan leipä on maistunut tästäkin huolimatta mainiolta. Messevää kevättä!

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!