maanantaina

Sienirisotto

Arvostelematta yhtään halpoja risottoriisejä, on todettava että ero oikeisiin italialaisiin risottoriiseihin on valtava. Kuten teeveeshopissa sanottaisiin, "kokeile ja usko". Käytin tähän risottoon Arborio-lajiketta, joka on saanut nimensä siitä, että sitä kasvatetaan saman nimisessä kylässä Po-joen laaksossa. Riisissä on runsaasti tärkkelystä, jota irtoaa risottoa valmistettaessa ja näin saadaan aikaan italialaiselle risotolle tyypillinen kermainen, täyteläinen ja purtava suutuntuma. Arborio-riisiä saa melkein kaikista hyvin varustetuista elintarvikemyymälöistä. Aito risotto on melko kosteaa ja valuvaa olemukseltaan, eikä sitä tule seisottaa hetkeäkään, vaan syödä heti sen valmistuttua. Valmistin risoton siitakesienistä, mutta siihen voi käyttää yhtä hyvin tatteja, kantarelleja ja muita villisieniä.

sienirisotto















muutama desi risottoriisiä
sipuli
noin 100 g kypsentämättömiä sieniä
ainakin puoli litraa kasvislientä
noin 20 g raastettua parmesaania 
nokare voita
oliiviöljyä
tarvittaessa suolaa ja
rouhittua mustapippuria


1. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota sipulia hetkinen kuumalla pannulla voi-oliiviöljy -seoksessa ja lisää sienet. Paista vielä sen verran, että osa sienten nesteestä haihtuu.
2. Lisää risottoriisi ja kääntele joukkoon, pienennä lämpöä. Lisää sen verran kasvislientä, että riisi ja muut ainekset peittyvät. Keittele noin 14 minuuttia (tai sen aikaa kun riisipakkauksessa neuvotaan) hiljaa välillä hämmennellen, ja lisää aina nestettä kun entinen alkaa olla imeytynyt/haihtunut. Jos liemi ei riitä, lisää kuumaa vettä.
3. Sekoittele lopuksi parmesaaniraaste joukkoon, ja lisää vielä hieman vettä jos koostumus on kovin jäykkä. Sopivan keittoajan ja koostumuksen oppii tunnistamaan, kun on risottoa muutaman kerran valmistanut.

Lorauta vielä annokseen laadukasta oliiviöljyä ja koristele halutessasi yrteillä. Täydellisen yksinkertaista!

Ainakin Pirkka -tuotemerkin alta löytyy nykyisin suomalaisia luomu siitakesieniä. Vähän aikaa sitten Ruokatieto yhdistys uutisoi ilahduttavasti, että jo joka kolmas suomalaistalous ostaa säännöllisesti luomuruokaa. Toivottavasti tämä alkaa pian näkyä laajentuvana valikoimana myös kauppojen hyllyillä.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi10:31

    Tuli eilen tehtyä itsekin risottoa. Sain viime viikolla vihdoin ja viimein käsiini aitoa tryffelia jota siivutin risoton joukkoon. Tuo tryffeli on sellainen elämys että siihen tulee oikein himo ! Kokeiltaa ihmiset ihmeessä jos saatte käsiinne tryffeleitä.

    Näin lopuksi täytyy vielä sanoa että hieno blogi :)

    - Juuso-

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Juuso! Mistä sait käsiisi tryffeleitä ja paljonko niistä joutuu pulittamaan? Itse olen näin syksyisin valmistanut risottoa lähinnä tateista ja kanttarelleista - ei huono vaihtoehto sekään.

    VastaaPoista
  3. Anonyymi10:13

    Suomesta kun tryffeleitä ei tunnu millään saavan niin piti katse suunnata ulkomaille. Englannista löysin myyjän jolla oli italialaisia tryffeleitä myynnissä. Tryffeleitä on sekä kesä- että talvilaatua. Kesämalli on halvempaa mutta maistuu kyllä oikein hyvältä sekin. Tuollainen pieni lasipurkki jossa on 25g kesätryffeliä maksoi postikulujen kera vajaa 20€. Samanpainoisesta talvitryffelistä saa maksaa sitten kolmin kertaisen hinnan, jopa enemmän.

    Itsekin olen tehnyt myös kanttarelleista ja tateista risottoa - oikein hyviä sieniä ovat nekin. Samaisia sieniä olen käyttänyt myös raviolien täytteenä, lisänä tietty sipulia ja vuohenjuustoa. Päälle sitten salviavoikastiketta.

    - Juuso -

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!