sunnuntaina

Lanttumuhennos

Juureksia näyttää taas talven kynnyksellä olevan puoli-ilmaiseksi kaupoissa tarjolla. Siispä tartun haasteeseen ja laadin jotakin lantusta, tuosta kaalin ja nauriin risteymästä - suomalaisten superfoodista. Olen kuullut lanttua kutsuttavan pohjoisen appelsiiniksi sen huimien ravintoarvojen vuoksi, mutta kaikella kunnioituksella lanttua kohtaan, kyllä eteläeurooppalaisilla on mielestäni paremmat hedelmät. No se siitä, lanttu on joka tapauksessa erinomainen ja monikäyttöinen juures, jota ei käsitykseni mukaan hyödynnetä riittävästi. Tässä yksi ehdotus lantun hyödyntämiseksi koulujen rakastetun lanttu-rusinaraasteen lisäksi.

lanttu on laitettu pannulle paloinayksi suurehko tai muutama pieni lanttu
sipuli
nokare voita
reilu dl kuohukermaa
tl siirappia
timjamia
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Kuori lanttu melko paksulti veitsellä, kuorimaveitsellä kestää nimittäin ikuisuuden. Kuutioi juures sokeripalan kokoisiksi kuutioiksi. Hienonna myös sipuli.
2. Kuullota sipulisilppua ja timjamia hetkinen voissa pannulla ja lisää lanttukuutiot. Vähennä lämpöä ja kääntele, jottei keitos vaan pala pohjaan. Lisää halutessasi loraus vettä, jolloin lanttuja ei tarvitse käännellä jatkuvasti, ja odota että vesi haihtuu kokonaan. Kokeile haarukalla, milloin lantut ovat kypsiä ja hieman pehmenneitä, mutteivät kuitenkaan ylikypsiä.
3. Lorauta joukkoon kerma ja hieman siirappia, anna muhia vielä muutaman minuutin ajan, lisää tarvittava määrä suolaa ja mustapippuria ja tarjoile.

Tulipa se helposti. Ja onpa se hyvää. Sopii makeana lisäkkeenä erinomaisesti suolaisten lihojen kaveriksi.

Noin 200 g lanttua riittää kattamaan kevyesti päivän c-vitamiinitarpeen, ja se sisältää runsaasti muitakin tärkeitä vitamiineja, kivennäisaineita ja rasvahappoja. Lisää tietoa löydät vaikkapa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!