sunnuntaina

Rommirusinatoffee

Haluan tehdä tunnustuksen. Pidin jo lapsena rommirusinajäätelöstä, joka tuntui olevan kaikkien muiden ykkösinhokki valittaessa jäätelökioskilla kesäpäivään virkistystä. Ystävyys rommin kanssa syventyi huomattavasti myöhemmin syistä, joita en käy tässä erittelemään. Löysin kiehtovan ohjeen rommirusinatoffeen valmistuksesta enkä voinut olla kokeilematta sitä, varsinkin kun puoliskoni on kehitellyt itselleen nerokkaan ulospääsyn ahdistavasta suklaalakosta syömällä kaksinkertaisen määrän toffeeta.

löydä riemu tohveen!5 dl sokeria (käytin tummempaa ruokosokeria)
2,5 dl kuohukermaa
ripaus suolaa
pari ruokalusikallista rommia
1,25 dl rusinoita pilkottuna


1. Valmistus kannattaa aloittaa esivalmisteuilla; voitelemalla noin 20x10 cm neliskulmainen vuoka öljyllä ja vuoraamalla se leivinpaperilla, pilkkomalla rusinat ja laittamalla ne likoamaan rommiin. Tämä siksi, että toffeemassa jäähtyy erittäin nopeasti.
2. Sekoita sokeri, kerma ja suola paksupohjaisessa kattilassa ja hämmennä matalalla lämmöllä, keittämättä, kunnes sokeri sulaa.
3. Sulje kansi ja kuumenna 3 minuuttia, jolloin seos alkaa kiehua. Älä hämmennä!
4. Poista kansi, älä sekoita edelleenkään, lisää hieman lämpöä ja keitä ilman kantta noin 10 minuuttia. Jos käytät lämpömittaria, keitä kunnes mittari näyttää 115 astetta.
5. Nosta kattila levyltä, anna jäähtyä hetkisen, sekoita joukkoon rommirusina seos ja vatkaa sähkövatkaimella reilun minuutin ajan, kunnes seos menettää kiiltoaan ja sakenee hieman.
6. Kaada seos vuokaan välittömästi tämän jälkeen ennenkuin se jähmettyy liikaa. Ja viikon vinkkinä: Älä käytä muovista taikinakulhon nuolijaa! Toffeeseos on sen verran kuumaa, että nuolijasta saattaa tulla hassun muotoinen.
7. Peitä vuoka ja anna jähmettyä huoneenlämmössä. Leikkaa tai murra palasiksi. Nam! Toffee säilyy suljetussa purkissa noin viikon verran, tosin meidän taloudessamme en usko sen säilyvän niinkään kauaa.

1 kommentti:

  1. Tätä tavaraa näin juuri paikallisessa karkkikaupassa (kyllä, täällä on vielä olemassa vanhan ajan karkkikauppoja! :)). Mieliteko iski, mutten vielä sortunut ostamaan. Kallista ainetta tuppaa olemaan jostain syystä. Kiitos tästä, nyt sainkin pienen kipinän kokeilla herkkua ihan omin käsin :) Tällähän sitä opiskelija melkein eläisi...

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!