maanantai 14. maaliskuuta 2011

Muikkupata

Kalan hinta pakottaa etsimään edullisempia vaihtoehtoja lohen sijaan. Muikut ovat myös ruotokammoisille hieno vaihtoehto, koska pienet muikut voi syödä ruotoineen ja päineen. Päät voi toki irroittaa, jos pelkää muikun katseen vielä syyllistävän pannulta. Tähän aikaan vuodesta muikkuja saa melko edullisesti eikä niiden perkaaminenkaan ole kovin vaikeaa, kun sitä on kerran kokeillut. Varmasti yleisin tapa valmistaa muikkuja on pyöritellä niitä ruisjauhoissa ja paistaa voissa, mutta uunissa kypsyttely ei ole yhtä työlästä ja näin muikkuja voi valmistaa kerralla suuremman annoksen. Valitse ruokaan pienehköjä muikkuja.

muikkupatapuoli kiloa muikkuja
25 g voita
suolaa
suurehko sipuli
vettä tai valkoviiniä

1. Perkaa muikut ja huuhtele ne kylmällä vedellä. Kuori ja silppua sipuli. Voitele uunipata ja lado kerroksittain muikkuja, sipulia ja vielä kerran muikkuja. Ripottele suolaa joka kerrokselle ja lisää nestettä vain sen verran etteivät muikut peity kokonaan. Paloittele voi padan pinnalle nokareiksi ja anna padan hautua 200 asteisessa uunissa 1-2 tuntia foliolla peitettynä.

Tarjoa vaikka höyrytettyjen kasvisten tai perunoiden kanssa.

Ruoan voi valmistaa myös ilman kantta niin, että pinnan vuoraa paistetulla siankyljellä. Tällöin uunin voi jättää 170 asteeseen ja kypsennystä jatkaa useamman tunnin. Molemmat tavat toimivat hienosti.

Maailmalla ylikalastus on yleistä ja useat kalakannat ovat romahtaneet tämän vuoksi. Muikun runsaasta kalastamisesta huolimatta ei tämä näytä aiheuttavan haittaa muikkukannoille Suomessa. Muikku on uhanalaisuuluokitukseltaan elinvoimainen eli muikkukanta on Suomessa vakaa ja melko runsas. (Lähde)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!