maanantaina

Spaghetti alla puttanesca

[Suom. Spaghettia huoran tapaan.] Mukavasti nimetty etelä-italialainen pastaklassikko valmistuu vartissa ja maistuu nimestään huolimatta, tottakai, uskomattoman hienolta. Italiafanaatikkona pyrin löytämään mahdollisimman autenttisia reseptejä, mutta tämän pasta-annoksen kanssa tuo tehtävä tuntuu mahdottomalta. Varmaa on vain se, että tomaattipohjainen kastike saa hienostuneen makunsa anjovisfileistä, oliiviöljystä ja valkosipulista, ja että kastikkeeseen käytetään lisäksi mustia oliiveja ja kapriksia. Osassa reseptejä kastike maustetaan lisäksi tuoreella chilillä, sipulilla, oregaanolla tai persiljalla. Valmistin kastikkeen reseptillä, jossa käytin ainoastaan olennaisia ainesosia ja mausteena persiljaa. Kannustan varioimaan, ja löytämään näin oman suosikkiyhdistelmän.

spaghetti alla puttanesca















spaghettia
5 anjovisfilettä
valkosipulin kynsi
oliiviöljyä
nokare voita
tlk tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
dl aitoja kivettömiä mustia oliiveja
muutama ruokalusikallinen kapriksia
suolaa
rouhittua mustapippuria

1. Keitä spaghetti pakkauksen ohjeen mukaan al dente kypsäksi reilussa suolatussa vedessä. Hienonna valkosipuli ja paloittele anjovisfileet
2. Kuumenna pannulla oliiviöljy-voi-seos, pienennä lämpöä ja lisää valkosipuli sekä anjovis, ja kypsennä hetkinen.
3. Lisää tomaatti, oliivit ja kaprikset ja anna hautua viitisen minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria. Koristele persiljalla ja vasta raastetulla parmesaanijuustolla.

Erinomainen ja nopeasti valmistuva ateria on valmis alle vartissa.

Käytä kastikkeeseen aitoja mustia oliiveja, sillä osa Suomessa myytävistä mustista oliiveista on vihreitä oliiveja, jotka pestään lipeässä ja värjätään mustiksi. Aidot mustat oliivit eivät ole koskaan täysin mustia vaan tummia, koska ne ovat kypsempiä kuin vihreät lajitoverinsa. Värjättyjä huijausoliiveja, jotka maistuvat suoraan sanottuna mitättömiltä, tarjoavat esimerkiksi X-tra, Rainbow ja Euroshopper. Kreikkalaiset Kalamata-oliivit ovat saaneet EU:n suojatun alkuperäisnimityssuojan, joten ne ovat aina aidosti kypsiä mustia oliiveja. Jos maistat niitä kerran, et enää koskaan osta halpakopioita. Tarkasta aina, etteivät ostamasi oliivit sisällä lisäaineita, koska osa yrityksistä värjää näppärästi myös vihreitä oliiveja.

2 kommenttia:

  1. Mie oon kans tehny tätä pastaa kerran. Aivan uskomatonta mitä nuo anjovisfileet tekee ruualle! Niin ja kunnon tomaattimurska - Muttia sen olla pitää! Loistava pasta!!

    VastaaPoista
  2. Mutti tekee kieltämättä ehkä laadukkainta tomaattimurskaa. Siellä tomaatinkannat ja klöntit loistavat poissaolollaan ja maku on muutenkin pehmeän makea. Suosittelen luomutomaateista myös BioItalian säilöttyjä kuorittuja tomaatteja. Peukku ylös!

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!