keskiviikkona

Torta di Ricotta eli Ricottajuustokakku

Leipominen itselleen on hauskaa, vähän niinkuin ostaisi arvan, josta tietää voittavansa. Mutta vielä mukavampaa on leipoa muille. Sitä voisi verrata kohteliaisuuden kertomiseen, tai kukkien ostamiseen. Toinen on imarreltu kaikissa em. tapauksissa.

Tästä leipomuksesta löytyy taas kerran vaikka kuinka monta variaatiota, mutta minä pidän asioista yksinkertaisina. Torta di Ricottaa ei kannata tehdä tuorejuustosta, koska silloin se ei ole ollenkaan sama asia. Minä tein puolikkaalla ohjeella hieman pienemmän tortun, mutta kirjoitan tänne nyt normaaliin piirakkavuokaan sopivamman ohjeen, johon sain innoituksen Anna Venturin Secrets from an Italian Kitchen -opuksesta.

torta di ricotta















taikina:
120 g eli noin 2 dl vehnäjauhoja
saman verran voita
5 ruokalusikallista sokeria
pestyn luomusitruunan raastettu kuori
munankeltuainen

täyte:
500 g ricottajuustoa
kaksi kananmunaa
5 ruokalusikallista sokeria
muutama ruokalusikallinen kermaa
pestyn luomusitruunan raastettu kuori

1. Sekoita kaikki taikinan ainekset huoneenlämpöisinä sähkövatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalla ja jätä jääkaappiin lepäämään noin tunniksi
2. Lämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita kaikki täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi massaksi ja kaaviloi se jäähtyneeseen torttupohjaan. Paista noin 45 minuuttia ja anna vetäytyä ja jäähtyä kunnolla ennen kuin käyt sen kimppuun.

Maistuu lämpimänä, mutta paranee vietettyään yön peitettynä jääkaapissa.

Älä käytä sitruunanmehua, se ei tuo sitruunaista makua vaan ainoastaan hapokkuutta. Suosi luomusitruunoita hyvin pestyinä, sillä Suomeen tuodut sitruunat vahataan usein, eikä kuori ole tällöin oikein käyttökelpoista raastettavaksi.

4 kommenttia:

  1. Anonyymi10:20

    Tein tupla-annoksen, koska alkuperäinen vaikutti liian pieneltä taikinalta omaan 26cm korkeaan lasivuokaan.Käytin voin asemesta juoksevaa margariinia 240g. Tällöin saa jauhoja laittaa kyllä 60-90g enemmän että taikina on sellaista että pystyy taputtelemaan vuoan pohjalle. Uuniin on kohta menossa, katsotaan millaista tulee :)

    VastaaPoista
  2. No miten kävi, tuliko siitä syömäkelpoinen? :) Suosittelen kuitenkin, että seuraavalla kerralla käytät aitoa voita - se peittoaa teolliset kasvirasvasekoitteet 100-0!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi09:58

    Tuli kuule tosi hyvää :) Pohjasta tuli vähän samanlainen koostumukseltaan kuin Hanna tädin keksit - mureni, tai pitäisi melkein sanoa, että täyte sekä pohja ihan suli suussa. Oikein mainio resepti Samuli, kiitos tästä!

    Tänään aion tehdä tuon samaisen ricottakakun voilla :) Kommentoin sitten kun täällä ollaan tehty vertailua. Mutta onhan se toki sanomattakin selvää että voilla tulee kaksin verroin parempaa. Näin offtopiccina mainitsen vielä että eilen tuli tehtyä lohikeittoa, johon sitten lopuksi vielä voita kunnon lohkon laitoin ja olihan se kyllä aivan erimakuista kuin ilman sitä. Nykyisin kaikki kastikeetkin suurustan voilla lopuksi.

    - Juuso -

    VastaaPoista
  4. Anonyymi15:49

    No niin, nyt on voilla leivottu ricottajuustokakku saanut tuomionsa :) Syötiin kakkua elokuussa tekemäni kirsikkahillon kanssa, mikä muuten sopi kuin nenä päähän. Ja juuh, oli mainiota, kiitos hyvän reseptin ! Voilla leivottu on aina voilla leivottu, nam. Ei maltettu odottaa huomiseen, vaikka Samuli sanoitkin että olisi vasta seuraavana päivänä parhaimmillaan. Noh, jäi tuota toki vielä huomiseksikin.

    - Juuso -

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!