tiistaina

Brochet beurre blanc eli haukea voikastikkeessa

Minut on opetettu lapsena siihen, että hauki ei ole kala laisinkaan, vaan se on pikemminkin sukua krokotiilille ja maistuu kaiken lisäksi pahalta. Jos hauki joskus kalareissulla isän kanssa saatiin, siltä riistettiin ensitilassa henki ja se viskattiin rantakivikkoon tai ripustettiin koivun oksaan. Olen syönyt haukea yhden kerran elämäni aikana, eikä se ollut oikeastaan ollenkaan hassumpaa. Sen tosin valmisti mummoni, jonka tekemänä mikä tahansa raaka-aine maistui mahtavalta. Päätin ottaa haukea sarvista ja kokeilla sen valmistamista ikiaikaisen ranskalaisreseptin mukaan - voikastikkeessa. Resepti löytyi André Dominén Culinaria Ranska -kirjasta, jossa myös valaistaan hauen olevan ranskalaisessa keittiössä arvostettu ja pidetty kala. Tämä ohje on kahdelle ruokailijalle.

haukea voikastikkeessa















noin puolen kilon filee haukea
suolaa
rouhittua mustapippuria
tuoreita yrttejä valinnan mukaan
rkl punaviinietikkaa
sipuli
muutama rkl valkoviinietikkaa
puoli dl valkoviiniä
100 g suolaista voita
persiljaa


1. Valmista liemi vedestä, suolasta, mustapippurista, punaviinietikasta ja yrteistä. Eli keitä kyseisiä aineksia maukkaaksi liemeksi kymmenisen minuuttia. Lientä tulee olla sen verran, että kalan pystyy keittämään siinä. Liemen tulee olla myös melko suolaista.
2. Hienonna sipuli pieneksi silpuksi ja keitä sitä valkoviinissä ja valkoviinietikassa niin kauan että neste on lähes kokonaan haihtunut, tällöin myös sipuli on kypsää. Paloittele kylmä voi kuutioiksi ja vatkaa se sipulin joukkoon, älä anna voikastikkeen kuitenkaan kiehua enää tässä vaiheessa. Mausta mustapippurilla.
3. Keitä haukea noin kymmenen minuuttia aluksi valmistetussa liemessä ja nosta se hetkeksi valumaan. Ripottele tässä vaiheessa halutessasi vielä hieman suolaa kalan pintaan. Valele haukifilee voikastikkeella ja tarjoa keitettyjen perunoiden ja persiljasilpun kanssa. Ja kyytipojaksi tietenkin kuivaa valkoviiniä.

Kyllä ne klassikot vain jostakin ovat maineensa ansainneet. Hyvää on!

Hauki on todella ruotoinen kala, mutta fileessä olevat pitkät y-ruodot on melko helppo poimia lautaselta syrjään. Asiansa osaavat kalastajat voivat fileoida hauen myös ruodottomaksi. Ja turha kai tässä vaiheessa muistuttaa, että ostakaa hyvät ihmiset suomalaista järvikalaa - se on takuuvarmasti reilumpaa kuin säkeissä tehokasvatetut muovipussiin pakatut norjalaiset lohet. Tuoreudesta nyt puhumattakaan.

3 kommenttia:

  1. Anonyymi12:03

    Kiitos Samuli siitä, että muistutit meitä suomalaisen kalan ihanuudesta. Jos ranskalaiset arvostavat tätä raaka-ainetta, se ei voi olla muuta kuin HYVÄÄ!! Ihana ohje, pitääpä kokeilla. Milloinhan on hauen paras syöntiaika? Maistuukohan se ympärivuoden samanlaiselta? Vitsi kun ei ymmärrä noista kalahommista mitään...
    sonja

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta Sonja. Parhaasta vuodenajasta en osaa sanoa mitään, mutta Maku-lehden verkkosivuilla kerrotaan hyvän ruokahauen painavan kahdesta neljään kiloa. Suurimmat yksilöt kun ovat ilmeisesti hieman puisia maultaan. Kalastajien keskustelupalstoilla taas painotetaan, että mutaisista lammista pyydetyt hauet ovat useimmiten heikomman makuisia kuin kirkasvetisistä järvistä kalastetut lajitoverinsa. Asiaa kannattanee tiedustella tarkemmin vaikkapa kalatiskin takaa.

    Mukavaa kesän odottelua!

    VastaaPoista
  3. Näin kuuusi vuotta myöhässä voin aktiivisena kalstajana ja innokkaana ruuanlaittajana jakaa kokemuksiani hauen kalastuksesta. Tarttuu melkein milloin vaan(pois lukien kevään kutu). Tarttuu missä vaan mihin vaan, ihan riesaksi asti. Maku on kokemuksieni mukaan parasta merestä pyydettynä, voisi liittyä ravintoon (rasvaiset silakat yms). Huonoimmat, eli puisimmat, olen syönyt lapin tuntujärvillä, valmistaminen nuotiolla saattaa kyllä vaikuttaa kokemukseen. Vuodenajalla ei väliä. Valmistuksessa tärkeintä, että ei pääse kuivumaan. Siksi, esim keittäminen on varmasti juurikin hyvä tapa valmistaa. Suos vide ja paistaminen myös hyviä. Grillaaminen/halstraaminen ei kannata, tahtoo mennä kuivaksi. Käytän pääsosin noin kahen kilon kaloja. Siitä isommassa rupeaa liha menemään aika kovaksi. Max

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!