maanantaina

Minestrone

Italialainen kasviskeitto eli minestrone on ohjeeltaan vain suuntaa antava. Oma kasvimaa ei ole vielä korjuuvaiheessa, mutta onneksi kaupoista löytyy luomukasviksia ja juureksia yhä kasvava valikoima. Keittoon voi käyttää lähes mitä tahansa kauden kasviksia ja ruokaisuutta siihen saa lisäämällä arborio-riisiä tai pastaa. Valmistaminen on helppoa ja keitto on sen verran kevyttä, että sitä syö mielellään kuumimpinakin kesäpäivinä. Tätä voi valmistaa huoletta suuremmankin satsin, sillä maku vain paranee uudelleen lämmitettäessä seuraavana päivänä. Tällöin riisi kannattaa kuitenkin valmistaa erikseen, jotta purutuntuma säilyy.

reilu loraus oliiviöljyä
sipuli
muutama valkosipulin kynsi
muutama sellerin varsi
pari porkkanaa
puolikas kesäkurpitsa
kourallinen mitä tahansa papuja
sama määrä pakaste- tai tuoreita herneitä
muutama kaalin- tai mangoldinlehti
pieni purkillinen tomaattimurskaa
peruna
hyppysellinen arborioriisiä
tuoretta persiljaa ja basilikaa
suolaa
mustapippuria
parmesaanijuustoa raastettuna

1. Kuullota hienonnettuja sipuleita hetkinen oliiviöljyssä ja lisää kuutioidut selleri sekä porkkana. Kuullota hetkinen, jolla välin voit kuutioida kesäkurpitsan ja suikaloida kaalin. Lisää molemmat keittoon ja kaada joukkoon tomaattimurska. Vähennä lämpöä ja kääntele kasviksia vielä vartin verran.
2. Lisää sen verran vettä, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Anna porista noin tunnin verran, ja lisää vettä jos keitosta meinaa tulla liian sakeaa.
3. Lisää riisi, kuutioitu peruna ja herneet ja keittele vielä kymmenisen minuuttia. Tarkista suolaisuus. Lisää kypsät pavut juuri ennen tarjoilua, niin että ne vain ehtivät lämmetä. Lopuksi sekoita joukkoon vielä persilja- ja basilikasilppua.
4. Anna seisahtaa hetkinen, annostele lautasille ja rouhi mustapippuria sekä raasta parmesaania päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!