maanantaina

Vaniljakermajäätelö ilman jäätelökonetta

Kesään kuuluu jäätelö. Ja mikään ei ole parempaa kuin itse tehty jäätelö aidoista raaka-aineista. Vaatii hieman aikaa ja kärsivällisyyttä, tai kuten minun tapauksessani, avopuolison jolla on edellä mainittuja hyveitä, mutta palkitsee lopulta kaiken vaivan. Tutustuessani lisäaineettomaan ruokaan, oli minulle suurimpia järkytyksiä suomalainen jäätelö, tuo lapsuuskesien pettämätön ystävä. Paneutuessani lisäaineettomuuden ja reilun ruoan saloihin, huomasin, että jäätelö oli pettänyt minut - tai ainakin suomalaiset jäätelön valmistajat olivat. Tässä resepti, jolla taistella tuota huijausta vastaan! Alkuperäinen resepti Susanna Teen kirjasta Jäätelö - Täydellinen nautinto.

vaniljakermajäätelöä















3 dl kuohukermaa
puolikas vaniljatanko
2 munankeltuaista
55 g sokeria (eli noin 0,75 dl)

1. Kaada kerma paksupohjaiseen kattilaan, leikkaa vaniljatanko pitkittäin puoliksi ja kaavi siemenet kerman joukkoon. Heitä myös puolikas tanko kermaan. Kiehauta seosta hämmentäen, nosta kattila liedeltä ja anna vetäytyä puolisen tuntia. Sekoittele välillä.
2. Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa kuohkeaksi vaahdoksi, poista vaniljatanko kermasta ja lisää kerma hiljalleen munasokeriseokseen koko ajan hämmentäen.
3. Valuta seos puhtaaseen kattilaan ja hauduttele miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes seos sakenee. Muista hämmentää jatkuvasti. Älä anna seoksen kiehahtaa, jottei se juoksettuisi.
4. Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä ainakin tunnin verran. Sekoittele kuitenkin välillä, jottei pintaan tulee kuorta.
5. Pakasta seosta ilman kantta pakasterasiassa 1-2 tuntia, kunnes se alkaa kovettua reunoista. Kumoa kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Laita jäätelö takaisin pakastimeen vielä 2-3 tunniksi tai kunnes se on kovaa. Valmista tuli.

Jos aiot säilyttää jäätelöä kauemmin, peitä astia kannella, tosin en usko että tätä pääsee tapahtumaan. Reseptistä riittää noin kolmeen annokseen.

Väitän, että jäätelön syöntiämme vaivaa sama ongelma kuin lähes kaikkea muutakin ruokailuamme. Määrä on korvannut laadun. Jäätelö valmistetaan kermasta, kananmunista ja sokerista. Varsin yksinkertaista, mutta miksi tällaista jäätelöä on lähes mahdotonta löytää tämän päivän kylmähyllyistä. No syynä on tietenkin se, että edellä mainitut raaka-aineet ovat suhteellisesti kalliimpia kuin ne, joita suurimmat jäätelöitä valmistavat elintarvikeyhtiöt käyttävät. Otetaan esimerkiksi vaikkapa suomalainen Ingmanin vaniljakermajäätelö. Ainesosalistaus näyttää tältä: vesi, kerma, sokeri, rasvaton maitojauhe, vehnätärkkelyssiirappi, maitoproteiinijauhe, rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471), johanneksenleipäpuujauhe (E410), guarkumi (E412), karrageeni (E407), vanilliiniaromi ja vanilja-aromi. Kananmunaa ei näy, mutta suuri osa jäätelöstä onkin vettä, siksi tarvitaan lisäaineita, jotka pitävät jäätelön kasassa. Jäätelöä tehdessä täytyy jäätelömassaan saada ilmavuuden vuoksi myös hieman ilmaa. Pumppaamalla jäätelöön mahdollisimman paljon ilmaa, tarvitaan raaka-aineita vähemmän, siksi Suomessakin on määritelty että litra jäätelöä täytyy painaa vähintään 475 grammaa. Voitte arvata, kuinka paljon tämä esimerkkinä käytetty Ingmanin vaniljajäätelö painaa? Aivan oikein, tismalleen 475 grammaa. Valion jäätelöt eivät ole enää suomalaisia, vaan niiden valmistuksesta vastaa monikansallinen ruokajätti Nestlé. Tuotesisältö on aivan yhtä monimutkainen kuin Ingmaninkin jäätelöissä.

Tietenkin maustetut jäätelöt ja jäätelötuutit sisältävät vieläkin enemmän lisäaineita ja vaikeasti luettavia ainesosia. Tässä esimerkkinä luksusjäätelön maineessa oleva GB Glacen Magnum Double Caramel -tuutti: rasvaton maito, sokeri, kasvirasva, kaakaomassa, glukoosi-fruktoosisiirappi, kaakaovoi, täysmaitojauhe, voirasva, herajauhe, vähärasvainen kaakaojauhe, rasvahappojen mono- ja diglyseridit (E471), ammoniumfosfatidit (E442), polyglyserolipolyrisiinioleaatti (E476), glukoosisiirappi, karrageeni (E407), johanneksenleipäpuujauhe (E410), guarkumi (E412), muunnettu tärkkelys, emäksinen sulfiittisokerikulööri (E150b), betakaroteeni (E160a), rasvaton maitojauhe, vaniljatangon muruset, suola, aromi. Ei kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta kaipa tässä on vain kysymys makuasioista. Minun on kuitenkin nykyisin helpompi kävellä jäätelökioskien ohi.

4 kommenttia:

  1. Voi polyglyserolipolyrisiinioleaatti sentään, onhan se tosiaan melkoista settiä, mitä jäätelöiden muodossa meille syötetään. Se on kyllä harmillista, koska jos jotain herkkua kesäisin tykkäisin syödä, niin se on jätski, eikä mikään muu. Tuollaisten tuoteselosteiden jälkeen halu tosin haihtuu savuna ilmaan.

    Jätskit ovat yleensä myös minun makuuni aivan liian sokerisen makuisia, mutta omatekoisilla jätskeillä asia on helppo korjata. Olen silti ihmetellyt, ettei tarjolla ole vähäsokerisempia jätskivaihtoehtoja. Luulisi, että meijerit ymmärtäisivät vastata ajan henkeen, koska olisihan vähäsokerinen jäätelö varmasti esim. karppaajien mieleen. Vähärasvaisia ja -kalorisia jätskejähän kyllä löytyy, mutta ne ovat taas aikamoista kuraa ja pumpattu täyteen ties mitä. Hmph.

    Tämä teidän jätskinne sen sijaan näyttää ja kuulostaa aikas houkuttelevalta! Itsekin olen todennut, että hyvän jätskin tekemiseen ei välttämättä tarvita konetta. Vähän hellyyttä ja rakkautta, niin avot!

    VastaaPoista
  2. Anonyymi10:48

    Hei,

    Olette aivan oikeassa. Kun lukee mitä jäätelö sisältää, ei sitä kaupan jäätelöä enää teekkään mieli! - Vitsi kun kaikki pitää itse tehdä, eihän tässä kohta muuta kerkiikään... - Outokummussa on Vuonoksen jäätelö, maatilan jäätelö - siinä ei varmaan ole niin paljon lisäaineita...

    sonja

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kommenteista. Tähän lähialueen maatilajäätelöön täytyy ilman muuta tutustua. Vuonoksen jäätelöä vastaavia tuotteita tarjoavat pikaisen etsimisen jälkeen myös Peltolan Juustola Suonenjoelta ja Wirtalan Jäätelö Kuortaneelta. Molempia myydään myös vähittäismyyntipisteissä Helsingin seudulla. Lisäaineettomuuden suhteen kannattaa kuitenkin aina olla hieman skeptinen ja tutustua näin ollen tarkasti tuoteselosteisiin. Esimerkiksi Jäätelömestarit Oy:n Pappagallo-jäätelöä markkinoidaan aitona perinteisellä reseptillä valmistettuna italialaisena jäätelönä, ja toki muun muassa ilman määrä on Ingamin ja Valion vastaavia vähäisempi, mutta lisäaineita työnnetään silti sekaan muina miehinä.

    VastaaPoista
  4. Anonyymi21:59

    Liian työlästä minun makuuni, mutta varmasti aivan ihanaa jäätelöä! Syön tosi vähän (mutta kuitenkin jonkun verran) pakastealtaan jäätelöitä juurikin sen lisäainemäärän takia. Tämänkin illan herkkua koko poppoolle oli kun pistin tehosekoittimeen maustamatonta luomujugurttia, tuoreita mansikoita, banaania ja pakasteesta mustikoita, ja ihan vähän sokeria.
    Tuollainen pirtelö uppoaa lapsille ihan mukisematta. Kerran sitten tein vaniljajätskistä ja mansikoista pirtelöä, niin eipä kelvannut kummallekaan lapselle.

    -Senni

    VastaaPoista

kokemuksia ja kommentteja!