tiistaina

Suomalaista järvikalaa ja välimeren makuja

Mökillä kalastaessa onnistun harvemmin pyydystämään kuhaa, mutta onneksi lähipiiristä löytyy useita verrattomia kalamiehiä. Paremman puoliskoni isä ilahdutti meitä pakkaamalla kylmälaukkuun muutaman Höytiäiseltä pyydetyn kuhan. Mieleeni nousi heti ohje, jonka olin huomannut aikaisemmin jossakin television lukuisista ruokaohjelmista. Jos muistan oikein ohjelma käsitteli kreikkalaista ruokaa ja juontajana keikisteli häikäisevä Tonia Buxton. Joka tapauksessa ohje oli yhdelle suurehkolle kalalle ja vaikutti todella yksinkertaiselta, mutta toimivalta. Tässä sovellukseni siitä.

Sitruunainen kuha tomaattikastikkeessa

kuha lepäilee sitruunan ja tomaatin syleilyssä



















yksi kuha
muutama desi valkoviiniä tai laadukasta omenasiideriä
sitruuna
oliiviöljyä
purkillinen tomaattimurskaa
muutama valkosipulin kynsi
suolaa ja mustapippuria

1. Perkaa ja halutessasi suomusta kuha. Älä kuitenkaan fileoi sitä vaan jätä kokonaiseksi, kuitenkin ilman päätä.
2. Kuullosta paloiteltuja valkosipulin kynsiä hetkinen oliiviöljyssä, lisää tomaattimurska ja keittele kaikessa rauhassa sakeaksi tomaattikastikkeeksi. Jos tomaattimurska oli suolatonta, tarkasta maku ja rouhi joukkoon myös mustapippuria.
3. Aseta kuha voideltuun uunivuokaan, ripottele päälle reilusti suolaa ja pippuria ja purista päälle puolen sitruunan mehu. Lorauta sekaan vielä valkoviini.
4. Siivuta jäljelle jäänyt puolikas sitruuna, kaada tomaattikastike kalan päälle ja asettele sitruunasiivut lopuksi koristelemaan koko komeus. Peitä vuoka foliolla ja anna hautua 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.

Yksinkertaiset maut - toimiva lopputulos!

Muutaman päivän kuluttua ostin kalatiskiltä suurehkoja muikkuja, mutta paahtava helle teki selväksi, etten halunnut seisoskella hellan ääressä paistelemassa niitä. Päätin kokeilla jotakin raikkaampaa, jotakin vähemmän voista. Sovelsin edellisessä ohjeessa käyttämiäni raaka-aineita, mutta tällä kertaa hieman eri tavalla.

Muikkuja ja tomaattisalsaa

muikkuja salsan alla piilosilla



















puolisen kiloa suuria perattuja muikkuja
puolikas sitruuna
kolme kiinteää tomaattia
ruokalusikallinen kuivattua basilikaa
puoli dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria

1. Perkaa muikut jos ostit ne perkaamattomina. Voitele uunivuoka, asettele muikut mukavasti limittäin ja ripottele päälle suolaa.
2. Valmista tomaattisalsa seuraavalla tavalla: Leikkaa tomaatit puolikuiksi ja poista siemenet veitsellä, tee tomaateista hakkelusta. Lisää tomaattihakkeluksen joukkoon raastettu puolikkaan sitruunan kuori ja puristettu mehu. Lorauta vielä juokkoon oliiviöljy, lisää basilika sekä rouhittu mustapippuri ja suola. Sekoita hyvin ja anna vetäytyä hetkinen.
3. Kaada tomaattisalsa muikkujen päälle ja paista 175 asteisessa uunnissa noin 25 minuuttia.

Tarjoa uusien perunoiden ja raikkaan salaatin lisänä tai laita jäähtynyt vuoka jääkaappiin ja nostele illan jo viilennyttyä muikkuja leivän päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!