tiistaina

Spaghetti alla carbonara

Sain innoituksen tähän klassikkoon Anzkun blogista ja päätin käyttää aamupäivän aidon ja oikean "carbonara" -reseptin metsästykseen. Claudia Pirasin Culinaria Italia -kirjassa (Könemann 2006) tuodaan esille, että ainakin roomalaisten itsensä mielestä tämä pastaklassikko on saanut alkunsa juuri heidän keittiöissään Lazion alueella, johon se myös usein yhdistetään. Suomennettuna nimi tarkoittaa jotakuinkin miilunpolttajan vaimon spaghettia. On arveltu, että ruoka olisi täyttävyytensä vuoksi ollut täydellistä ja etenkin edullista ruokaa hiilikaivoksissa työskenteleville. Päälle rouhitun mustapippurin on ajateltu kuvastavan hiiltä. Suosituksi versioksi on noussut myös carbonara, johon lisätään kermaa, mutta italialaisissa resepteissä käytetään ainoastaan kananmunia, pancettaa ja juustoa. Vanhimmissa resepteissä ehdotetaan käytettäväksi myös sian poskilihaa (guanciale), mutta sen etsiminen on vaikeahkoa, joten tyydymme pancettaan eli italialaiseen pekoniin, jota ei savusteta. Tässä käsitykseni aidosta Spaghetti alla carbonarasta:

spaghetti alla carbonara















150 g pancettaa, guancialea tai pekonia
reilu nokare voita
valkosipulin kynsi
250 g spaghettia
suolaa ja rouhittua mustapippuria 
2 munaa kevyesti vatkattuna 
25 g raastettua parmesaania
25 g raastettua pecorinoa

1. Keitä pasta paketin ohjeen mukaan. Silppua pancetta saksilla silpuksi
2. Kuumenna voi pannussa, lisää pancetta ja kokonainen valkosipulin kynsi. Älä paista pancettaa aivan rapeaksi asti.
3. Valuta pasta, ota valkosipulinkynsi pois pannulta, ja kaada pasta pannulle
4. Ota pannu liedeltä, vatkaa munat ja puolet juustosta sekaisin, lisää nämä pannulle ja sekoita joukkoon
5. Lisää tarvittava määrä suolaa ja rouhi reilusti mustapippuria. Nosta lautasille ja ripottele päälle loput juustosta ja rouhi vielä mustapippuria. Tarjoa heti!

Aivan mahtava ruoka. Niin helppoa ja todella hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

kokemuksia ja kommentteja!